1889 – 2014

Het was tropisch warm op de “vooravond” van het Internationaal Oud-Katholieken Congres 2014.

De passage van het NS-station van Utrecht kleurde deze donderdagmiddag paars, toen leden van de Internationale Bisschoppen Conferentie met haar gasten vanaf hun hotel naar het Franse Huis liepen – de plek waar 125 jaar geleden de verklaring van de Unie van Utrecht werd ondertekend.

Nadat Aartsbisschop Vercammen de aanwezigen welkom had geheten, was het woord aan de heer Van Klink, secretaris van de Raad van Bestuur van de SHV – de onderneming die thans eigenaar is van het Franse Huis. Bisschop Schoon van Haarlem hield vervolgens een kerkhistorische lezing over het bestaan van het Franse Huis, waarna kanunnik Van der Velde de aanwezigen meenam in het ontstaan van de Utrechtse verklaring van 1889.

In het Franse Huis volgde een toespraak van de Aartsbisschop – deze vind u hier – waarna de heer Van Klink het kunstwerk van mevrouw Erna Bruinsma onthulde, als herinnering aan deze voor de Unie van Utrecht historische plaats.

Op het glazen kunstwerk staat de volgende tekst:

Id teneamus quod ubique, quod semper, quod ab omnibus creditum est; hoc est etenim vere propieque Catholicum.

“Houden wij vast, wat overal, wat altijd, wat door allen geloofd is; want dit is waarlijk en eigenlijk katholiek”

Nadat Aartsbisschop Vercammen de plechtigheid met gebed had afgesloten, genoten de aanwezigen van een koele versnapering tijdens de receptie die werd aangeboden door de SHV.

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 19 september 2014