“De Unie van Utrecht is katholiek en zal bijgevolg nooit ‘Rooms’ worden”

Interview met aartsbisschop Vercammen van Utrecht

Bron: www.rkk.nl: 

19 september 2014 – Dezer dagen viert de kerkelijke Unie van Utrecht haar 125ste verjaardag. Voorzitter van deze internationale gemeenschap van kerken is de oud-katholieke aartsbisschop van Utrecht, Joris Vercammen (Lier [B], 1952). Op 30 oktober wordt hij door paus Franciscus in audiëntie ontvangen. Onze redacteur Christian van de Heijden interviewde hem.

Monseigneur, wat is er katholiek aan oud-katholiek?
“Alles! Onze parochies, onze liturgie, het ambt. Katholiek zijn we met onze nadruk op de kerk als gemeenschap en met ons treven naar verbondenheid met de Wereldkerk. We hebben een zusterkerk op de Filippijnen en in India waarmee de banden intens zijn. Onze solidariteit gaat verder dan mooie woorden: we zijn ook betrokken op hun inzet voor vrede en gerechtigheid. Tot onze katholieke identiteit behoort overigens ook onze actieve oecumenische opstelling.”

Hoe zijn de betrekkingen met de Heilige Stoel in Rome? ….

“De betrekkingen zijn constructief en zelfs vriendschappelijk. We werken heel goed samen met de Pauselijke Raad voor de Eenheid, die mede-initiatiefnemer is voor de internationale dialoog tussen rooms-katholieken en oud-katholieken. Die dialoog bracht overigens een zeer inhoudelijk en interessant rapport uit onder de titel Kerk en kerkelijke gemeenschap. Daarin wordt gesteld dat het conflict tussen Rome en Utrecht – ‘slechts’ – over een ‘familieruzie’ gaat.” 

……….

De rest van het interview leest u hier, en bevelen we van harte bij u aan!

Een verslag van de indrukwekkende viering van 125 jaar Unie van Utrecht hedenmiddag in de Domkerk volgt later.

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 20 september 2014