Taizé viert zijn 75-jarig bestaan

In juli en augustus nemen zo’n 30.000 uit 105 deel aan de wekelijkse ontmoetingen in Taizé. Er worden tussen de 6000 en 7000 jongeren verwacht voor de viering op 16 augustus, het hoogtepunt van de verschillende evenementen rond de jubilea: 100ste geboortedag van broeder Roger (1915), 10 jaar na zijn dood (16 augustus 2005) en het begin van de gemeenschap 75 jaar geleden (1940).

Een samenkomst van jongeren ‘voor een nieuwe solidariteit’ wordt gehouden van 9 tot en met 16 augustus. Er zal een bijzonder programma zijn: elke dag presenteren zo’n 20 sprekers, tijdens verschillende workshop, hun visie op het thema solidariteit.

Voor deze gelegenheid heeft broeder Alois, de prior van Taizé, een bericht geschreven aan de jongeren  (http://www.taize.fr/nl_article19404.html):

De mensheid gaat door een moeilijke tijd van verandering, en de uitkomst is nog altijd onzeker. Sommigen focussen op wat er verkeerd gaat, anderen verliezen de hoop. Weer anderen zijn in staat om de scheuten van het nieuwe leven te zien… Vanuit Taizé, groeten wij iedereen, over de hele wereld, die het risico heeft genomen te hopen. Zij verlangen naar de globalisering van solidariteit, en leefden daar al naar. Samen met hen, willen wij de volgende stap zetten op deze gezamenlijke weg.

Voor het eerst zullen alle broeder die in fraterniteiten op andere werelddelen leven tegelijkertijd naar Taizé terugkomen. Heel de gemeenschap zal een paar dagen samen zijn. De broeders spreken over hun leven in de fraterniteiten tijdens workshops waar de jongeren iedere middag aan deel kunnen nemen. De complete lijst van de workshops is te vinden op: http://www.taize.fr/en_article19379.html.

16 augustus om vier uur ’s middags nodigt de gemeenschap iedereen uit om naar Taizé te komen voor een dankgebed voor het leven van broeder Roger. Een honderdtal kerkleiders, katholiek, orthodox, protestants en evangelisch, vertegenwoordigers van andere religies en duizenden jongeren van alle werelddelen zullen hierbij aanwezig zijn. Een, niet complete, lijst van kerkleiders is hier te vinden: http://www.taize.fr/en_article19326.html

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 13 augustus 2015