´GASTVRIJHEID: IDEAAL EN WERKELIJKHEID´

Op donderdag 10 december 2015 organiseert de Camino Academie de expertmeeting ´GASTVRIJHEID: IDEAAL EN WERKELIJKHEID´ in museum Catharijne Convent in Utrecht. Op deze dag gaan academici, professionals en pelgrims in gesprek over gastvrijheid in veranderende tijden.  

Gastvrijheid ontvangen is een kernelement in de beleving van het pelgrimeren. Het is een hoofdzorg voor de pelgrim om na een lange en slopende dagtocht een geschikt onderkomen te vinden voor de nacht. Dat roept de vraag op hoe het begrip en de praktijk van gastvrijheid zich ontwikkelt in wisselende historische, culturele en ritueel-religieuze contexten. We leven in een geglobaliseerde samenleving. Pelgrimswegen zijn toeristisch en worden steeds drukker. Komt het ideaal van gastvrijheid ook onder druk te staan? De expertmeeting heeft als doel antwoord te geven op deze en andere vragen. 

BOEIENDE SPREKERS

De expertmeeting is een publieksbijeenkomst en biedt een gevarieerd programma met sprekers uit zowel academia als praktijk. THOMAS QUARTIER (hoogleraar KU Leuven en docent religiewetenschappen RU Nijmegen) gaat in op de monastieke gastvrijheid traditie tot en met hedendaagse ontwikkelingen. RUUD WELTEN (filosoof verbonden aan Tilburg University en lector ethiek bij kenniscentrum Hospitality Hogeschool Saxion) spreekt over Derrida´s kritische denken in relatie tot toerisme en gastvrijheid. HERMINE POOL (conservator Bijbels Museum) laat aan de hand van prenten zien hoe het thema tot de verbeelding spreekt in zowel kunsthistorisch als bijbels perspectief en hoogleraar culturele antropologie WOUTER VAN BEEK (Tilburg University) neemt ons mee naar de gastvrijheid van de Afrikaanse cultuur. JEF VAN DER AA (Tilburg University) becommentarieert gastvrijheid in het kader van de actuele vluchtelingenproblematiek.

PAUL POST, hoogleraar Ritual Studies, is de dagvoorzitter en samen met nog andere sprekers staat hij garant voor een boeiend programma. Zo komt hospitalero HUBERTA WIERTSEMA van herberg L´Esprit du ChemiN aan het woord als Camino praktijkdeskundige en pastoor JAN VAN DER STEEN (OKKN Dordrecht) vertolkt op beeldende wijze het pelgrimsperspectief. Het programma biedt volop ruimte voor inbreng en interactie met deelnemers.

Praktische informatie

Organisatie: Camino Academie
Datum: donderdag 10 december 2015
Tijd: 10.45 uur – 15.45 uur (inloop vanaf 10.00 uur)
Locatie: Auditorium, Museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38, Utrecht
Doelgroep: alle geïnteresseerden
Max. # deelnemers: 100
Kosten: €20 incl. lunch en borrel (€15 voor studenten)

Aanmelding
Voor meer informatie en aanmelding: www.caminoacademie.nl [1]

————————-
CAMINO ACADEMIE
De expertmeeting wordt georganiseerd door de Camino Academie. De Camino Academie is een recent opgericht platform (2014) waar wetenschappers en pelgrims elkaar ontmoeten in gedeelde academische interesse rondom het
fenomeen pelgrimage. Het is een initiatief van wetenschappelijke onderzoeksgroepen (o.a. Tilburg School of Humanities, Meertensinstituut) en Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob.

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 26 oktober 2015