RETRAITE WAHLWILLER 2015

Zaterdag 26 september jl. zijn we afgereisd naar Wahlwiller voor een retraite van 4 dagen in het Arnold Janssen Klooster. Het klooster staat op een prachtige locatie en is een oase van rust, stilte (met 15 vrouwen, ja ja), gebed, ontmoeting en gesprek.

Rond 2 uur ‘smiddags ontmoetten we elkaar onder het genot van een kopje koffie met Limburgse vlaai. Nadat zuster Veronica ons de kamer had gewezen startte het programma. Het thema was deze keer: omgaan met elkaar te midden van zusters en broeders. Na een kort voorstellingsrondje zijn we de film Jozef gaan bekijken.

Voor ieder van ons was er een Jozef mantel gemaakt welke de rode draad van het thema was deze dagen. We hebben volop geknutseld om onze mantel te versieren. 

Zondagochtend hebben we de eucharistie gevierd die we met elkaar hadden voorbereid. Erna ging voor in de dienst. Ze had een mooie overweging over verdraagzaamheid. De zondagmidddag hebben we benut voor een ontspannen wandeling naar Wittem. Daar hebben we de Bedevaartskerk en een religieuze bookshop bezocht. De middag werd afgesloten met een drankje op een zonnig terras.

Op maandag zijn we in kleine groepjes doorgegaan met het thema. Dit leidde tot diepgaande en emotionele gesprekken die we later op de dag met de hele groep deelden. 

De laatste dag (dinsdag) hebben we onze versierde mantel op de catwalk mogen showen als echte modellen (we hebben het nog steeds over de retraite hoor!). Ieder met zijn eigen verhaal.

De kettting die we eerder hadden geregen was niet voor onszelf, maar voor één van onze mede zusters. We kregen hem omgehangen met een persoonlijke boodschap erbij. 

Het was dit jaar weer voortreffelijk georganiseerd. Erna, Clemence, Anita en Elly werden dan ook terecht even in het zonnetje gezet.De heerlijke maaltijden werden telkens afgesloten met Taizé liederen o.l.v. Anita Vos en Teresa Takken (onze zus aan zee). Er was volop ruimte voor diepgang, rust en stilte, maar ook voor ontspanning en gezelligheid.

Het waren waardevolle dagen en gesterkt in geloof zijn we huiswaarts gegaan.

Door: Els en Els (Parochie i.o. H. Elia te Mijdrecht)


Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 13 oktober 2015