Nieuwe aanpak: Actie Kerkbalans wordt op zaterdag 16 januari letterlijk ingeluid!

De Actie Kerkbalans, waarmee meerdere kerkgenootschappen jaarlijks een bijdrage vragen van hun leden, wordt dit jaar letterlijk ingeluid. Op zaterdag 16 januari worden in tenminste 15 steden –  verdeeld over de provincies – om twaalf uur de kerkklokken geluid. Het zijn bekende Nederlanders en/of plaatsgenoten die in de deelnemende stad aan het ‘klokkentouw trekken’. Daarmee maken ze duidelijk dat zij het maatschappelijke belang van de Kerk onderstrepen en roepen ze op daarvoor bij te dragen. 

In Egmond aan Zee vindt ook een dergelijke bijeenkomst plaats. De deuren van ’t Verenigingsgebouw Egmond gaan open om 11.00 uur, dan is een ieder die betrokken is bij de Actie Kerkbalans 2016 daar van harte welkom. Om 11.30 uur zal de officiële presentatie plaatsvinden in de vorm van een persconferentie voor alle aanwezigen. Een welkom én drie inspirerende verhalen van de drie klokkenluiders die vertellen waarom en waarvoor zij kerk-zijn in 2016 van groot belang vinden en waarom juist deze actie Kerkbalans van het grootste belang is voor alle taken waar onze plaatselijke kerken: de Protestantse Gemeente, de Rooms-Katholieke parochie en de Oud-Katholieke parochie voor staan. Een nog nooit eerder vertoonde bijeenkomst in Egmond aan Zee. Jan Mesu, Kees Kager en Laura Zwart–Vuil verlenen hier aan hun medewerking.

‘’Voor Kerkbalans werken we al meer dan veertig jaar in goede harmonie samen. Nu krijgt dat dus ook op lokaal niveau zichtbaarheid door het gezamenlijke inluidevenement,” aldus het campagneteam Kerkbalans. “Wij brengen de mensen van de deelnemende kerken waar mogelijk bij elkaar om samen een feestelijk en inspirerend moment te beleven. We kunnen onze vrijwilligers niet genoeg waarderen voor hoe zij door hun inzet hun eigen kerken financieel mogelijk maken. Daarnaast hopen we dat door het luiden van de klokken mensen om de kerken heen ook even stil staan bij het belang van een kerkgemeenschap voor hun stad, dorp of wijk en dat ze door een gift deze mee in stand kunnen houden.”

Met een daarvoor speciaal ontwikkelde infographic van de twee grootste deelnemende kerkgenootschappen (Rooms-Katholieke Kerk en Protestante Kerk in Nederland) maakt het campagneteam van Kerkbalans inzichtelijk wat de kerk doet en betekent voor Nederland. “Met projecten als Schuldhulpmaatje, waarbij mensen geholpen worden om uit de financiële problemen te komen, vele kerkelijke initiatieven gericht op vluchtelingen, projecten voor kinderen, ouderen en jongeren zijn de kerken van onschatbare waarde voor de maatschappij. Maar zonder financiële steun van de kerkleden en mensen die dit belang onderschrijven en daaraan bijdragen, redden de kerken het niet. Met het luiden van de kerkklokken vragen we dus ook: geef! Geef en steun uw eigen kerkgemeenschap en/of die  in uw wijk, dorp of stad!”

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 11 januari 2016