Nieuwe lectorencursus gepland

In  september 2016 zal er opnieuw een lectorenopleiding van start gaan. Daarom roepen we kerkbesturen en pastores op om uit te zien naar parochianen die voor deze opleiding in aanmerking zouden komen. Het is een goede zaak dat er zich in de meerdere lectoren bevinden. Zij kunnen de zorg voor de voorbeden in de zondagse dienst op zich nemen en verder op een geheel eigen wijze bijdragen tot de vitaliteit van de parochie.

Cruciale aspecten in een profielschets van de lector zijn: (1) een goede integratie in de parochie; (2) de waardering die door de mede-parochianen wordt geuit, waardoor de dienst van de lector gedragen wordt door de eigen geloofsgemeenschap; (3) een open oog en oor voor wat de parochianen bezig houdt; en (4) een openheid voor wat er in de ruimere samenleving aan noden leeft.

De opleiding tot lector geeft de deelnemers allereerst een introductie in een aantal aspecten van het christelijk geloof. Zonder de pretentie een volwaardige theologische opleiding te bieden, komen onderwerpen als exegese, Bijbelse spiritualiteit, dogmatiek, (oud-katholieke) spiritualiteit en liturgie aan bod. Bovendien wordt er aandacht besteed aan dictie en voordracht, aan de presentie als voorganger en het ‘je bewegen in de liturgie’, en het maken van voorbeden.

Het maken van een overweging vormt niet langer een onderdeel van de reguliere opleiding tot lector, maar wordt in een bijzonder programma aangeboden aan diegenen die daarvoor de nodige capaciteiten hebben.

Het tijdsbeslag bestaat uit zestien zaterdagen tussen september 2016 en juni 2018, en één weekend (voor een retraite). We willen erop wijzen dat kandidaten door pastoor en kerkbestuur aangemeld moeten worden. De aanmelding verwachten wij op het bisschoppelijk bureau voor 1 juli 2016.

Nog meer concrete informatie (data, concrete onderwerpen, wijze van werken, enz. ) over deze opleiding volgt later nog. Graag willen we er ook nog op wijzen dat de publicatie van een nieuwe versie van de brochure ‘aandacht als dienst’ tegen Pasen verwacht mag worden. 

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 19 februari 2016