‘Ik ben op bezoek bij familie’

Bisschop Manuel Ernesto van Niassa (Mozambique), één van de opvolgers van Bisschop Mark Vankoevering, bezocht op woensdag 25 januari jl. de parochie Arnhem/kerngroep Nijmegen. “We vormen een deel van de grote Christen familie in de wereld, ik ben op bezoek bij familie”, zo gaf de bisschop aan. De parochie Arnhem/kerngroep Nijmegen steunt al vele jaren het opvangproject “Hagar en Ismaël”. Bisschop Manuel legde uitvoerig uit hoe goed dit opvangproject loopt; het project is in 5 jaar tijd uitgebreid tot 17 gemeenschappen in Lichinga en Nampula. De (te) jonge moeders worden er zoveel mogelijk begeleid o.m. om naast hun dagelijks werk toch enige nascholing te krijgen en de peuters worden opgevangen door de opgezette club van parochianen, die zich het lot van deze kleintjes aantrekken. Voor hen wil de bisschop leermateriaal gaan samenstellen. Enkele vragen van de aanwezigen in Arnhem leidden aan het slot tot een zeer boeiende, uiterst actuele discussie over de zin van en Christelijke logica achter hulp en solidariteit. De bijeenkomst heeft een sterk positief gevoel achtergelaten, niet alleen bij de aanwezigen, ook bij bisschop Manuel!

Op donderdag 26 januari ging de bisschop in gesprek met een delegatie van het bestuur van de Bisschoppelijke Commissie Sint Paulus, ok missie en diaconaat buitenland. Het inspirerende gesprek vond in Leiden plaats, ten huize van de vice-voorzitter die samen met zijn gezin de bisschop zeer gastvrij onderdak bood. De bisschop voelde zich er zichtbaar thuis! Tijdens de lunch, waarbij ook de gezinsleden van de vicevoorzitter aanschoven, kwamen diverse onderwerpen aan bod. Er werd o.a. uitgebreid gesproken over de rol van de kerk ten aanzien van de ontwikkelingen in de maatschappij. Eén van de uitdagingen is bijvoorbeeld hoe om te gaan met het groeiende individualisme dat ten koste gaat van het Afrikaanse Ubuntu (‘ik ben omdat wij zijn’). Ook duurzaamheid is een belangrijk thema net als het voorkomen van vormen van ‘nieuwe slavernij’. Bisschop Manuel citeerde regelmatig uit de bijbel en legde daarbij aan de hand van voorbeelden uit hoe zijn kerk deze teksten interpreteert ten aanzien van de uitdagingen. Met bisschop Manuel heeft de Mozambikaanse kerk een uitstekende keus gemaakt! 

Vrijdag 27 januari vloog de jonge bisschop naar Engeland waar hij deelneemt aan een twee weken durende training voor recent gekozen bisschoppen van de Anglicaanse Kerk. De gemeenschap van de Anglicanen in Londen heeft zijn gehele reis betaald en het bezoek aan Nederland mogelijk gemaakt.

Klik hier voor een verslag op de website van Sint Paulus.
 

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 30 januari 2017