Flessenpost, strandjutten en mooie monsters !

‘Wat je zomaar cadeau krijgt . . . ‘. Dat was het thema van de Jongerendag in het bisdom Haarlem, die plaatsvond op 8 juli in Egmond aan Zee. Voor niets gaat de zon op zeggen mensen wel eens en dan bedoelen ze eigenlijk dat aan alles wel een prijskaartje hangt . . . maar is dat wel zo? Veel dingen krijg je zomaar: het zonlicht inderdaad om te beginnen, mooie natuur om je heen en echte vriendschap en liefde is ook niet te koop. Misschien moet je juist zeggen dat het belangrijkste in het leven helemaal niet te koop is!

Om samen te ervaren wat je zoal ‘gewoon’ in handen kan vallen gingen we ’s middags met de hele groep jutten op het strand. Voor de goede zoeker is daar van alles te vinden. De mensen van “Gejut” (een winkeltje in Egmond) weten er alles van. Onder hun leiding werden er van de gevonden voorwerpen de meest fantastische dieren gemaakt. Op het strand bleken echte schatten te liggen. Je moet er alleen oog voor hebben…

In de morgen waren we al bezig geweest met iets anders wat je op het strand zou kunnen vinden: Flessenpost! Een noodkreet van een mens in nood: helemaal alleen op een onbewoond eiland. De jongeren verzonnen een eigen noodkreet of vraag, die in een flesje werd gestopt en in de zee werd geworpen. Gelukkig spoelden al deze flesjes na enige tijd aan bij een ander lid uit de groep, die een antwoord schreef. We hoorden het verhaal van Ruth, een vrouw die in een vreemd land durft te leven van wat haar toevalt: eerst het graan dat op veld blijft liggen voor de armen, later ook de liefde en een zoon. ‘Ruth is eigenlijk een jutter!’ concludeerden de mensen van “Gejut”.

De dag werd besloten met een eigen dienst in de kerk. De kunstwerken hadden daarin een plek. We zongen samen, staken lichtjes aan en een jongen uit de groep bleek prachtig te kunnen zingen, begeleid door zijn eigen gitaar. Met een barbecue in de tuin van de pastorie besloten we een geslaagde dag!

Erna Peijnenburg

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 18 juli 2017