Kerst als sterk verhaal tegen alle machten

Kerstmis is de normaalste zaak van de wereld en íedereen kent het kerstverhaal. Als de kersstol een feeststol wordt, staat de wereld op zijn kop. Maar in de tijd dat die verhalen werden geschreven werden was het nepnieuws avant la lettre: Kerstmis is een ongewone gebeurtenis. Dat zegt theoloog Peter-Ben Smit in een podcast van het Nederlandse Bijbelgenootschap.

Het zijn de brutale verhalen van een kleine minderheid die probeert het eigen verhaal over Jezus en zijn betekenis neer te zetten. Ze worstelen met de betekenis van Jezus en de zoeken een weg om helder te maken wie hij nu is, voor Joden en niet-Joden, in de taal van Grieken, Romeinen én het volk Isräel.

In de podcast interviewt radiojournalist Peter Siebe de theoloog Peter-Ben Smit over zijn boek ‘Verdiep je in het kerstverhaal‘ dat bij het Nederlands Bijbelgenootschap verscheen. Smit ziet overeenkomsten tussen de situatie toen en nu: ‘Toen probeerde de gemeente trouw de blijven aan haar traditie én om open te staan voor mensen voor buiten de eigen groep: dat is precies de worsteling die je nu in kerk en maatschappij ook ziet. We willen open zijn én trouw aan onze traditie – hoe doe je dat nu? De kerstverhalen wijzen de weg.’

De hele podcast is te beluisteren op debijbel.nl.