Zie je zondag!

In het EO programma Zie je zondag! duikt presentatrice Marleen Stelling in de wereld van verschillende kerkelijke gemeenten; van conservatief tot vrijzinnig, van ingetogen tot uitbundig, van traditionele dorpskerk tot migrantenkerk. Hoe geven kerken zichzelf vorm om in deze tijd relevant te zijn?

De presentatrice bezoekt elke drie weken een andere gemeente. Begin dit jaar – nog voor de uitbraak van het COVID-19 virus – bezocht zij de Oud-Katholieke parochie in Amersfoort. Met als resultaat een prachtig driedelig document dat we u van harte aanbevelen. Klik op de titel van de uitzending om de aflevering terug te kijken.

Rituelen
Zie je zondag!, zondag 26 juli, 9.20 uur, NPO 2

Marleen Stelling is op bezoek bij een kerk die voor haar onbekend terrein is. Pastoor Louis Runhaar neemt haar mee in de wereld van de Oud-Katholieke Kerk in Amersfoort. We maken meteen goed kennis. Wat is dat nou eigenlijk voor club? En wat is het verschil met de Rooms-Katholieke Kerk? Iemand voor wie de rituelen van deze kerk erg belangrijk zijn, is Allan. Na een overstap vanuit de Rooms-Katholieke Kerk heet hij nu helemaal zijn plek gevonden bij de Oud-Katholieken. Op zijn manier draagt hij zijn kennis en liefde voor het geloof over aan acolieten en misdienaars. Ook maakt Marleen kennis met Marta, een van oorsprong Poolse priestersdochter, bij wie het geloof in het DNA zit. Als kind reisde ze al door heel Europa om andere parochies te bezoeken. Nu geeft ze het geloof door aan haar zoontje Danny, die misdienaar is.

Acceptatie
Zie je zondag!, zondag 2 augustus, 9.20 uur, NPO 2

De Oud-Katholieke Kerk in Amersfoort is klein, maar ontzettend divers wat betreft de mensen die er een thuis vinden. Marleen gaat in gesprek met Michiel en Ramon. Op aanraden van hun oma zijn zij op zoek gegaan naar een kerk waar ze mochten trouwen. Inmiddels zijn ze 12,5 jaar getrouwd en erg actief binnen de Oud-Katholieke Kerk. Ook gaat Marleen op bezoek bij Stephanie. Op jonge leeftijd werd zij geadopteerd uit Haïti. Ondanks de warmte van haar adoptieouders mist Stephanie een stukje van haar eigen identiteit, want ze weet nog steeds niet wie haar biologische ouders zijn. Juist in de kerk voelt ze zich extra verbonden en geaccepteerd door haar medeparochianen, die voor haar als familie aanvoelen.

Een open kerkgemeenschap
Zie je zondag!, zondag 9 augustus, 9.20 uur, NPO 2

De Oud-Katholieke Kerk is een bonte verzameling van mensen uit alle lagen van de bevolking. Hoog- of laagopgeleid, rijk of arm; deze kerk trekt veel verschillende mensen aan. We volgen volkse Cor en Toos. Toos heeft het niet makkelijk gehad en door hard werken is ze permanent thuis komen te zitten. Toch zit ze niet bij de pakken neer, maar geniet ze juist van de kleine dingen, zoals een kop koffie en een tosti bij de HEMA. De kunstzinnige Henk heeft na een lange zoektocht zijn plek gevonden binnen de Oud-Katholieke Kerk. Hij is een man die veel nadenkt over het geloof en daar soms ook kritische vragen over stelt. Met Marleen gaat hij in gesprek over deze twijfels, maar ook over de schoonheden waar hij zo van genieten zoals de vorm van het kerkgebouw en de schilderijen die er hangen.

foto: EO