4 juli: vioolconcert in de St. Gertrudiskathedraal

Zondag 4 juli, om 16.00 uur, vindt in de St. Gertrudiskathedraal (Utrecht) een vioolconcert plaats: ‘Aurore’, door Yuri Shundyak. Op het programma staan sonates en partita’s voor solo viool (BWV 1001 – 1006), gecomponeerd door Johann Sebastian Bach. Daarnaast speelt violist Shundyak sonates van de Belgische componist Eugéne Ysaÿe.

In verband met de versoepelde maatregelen zijn er plekken vrijgekomen. De toegang is vrij. Zeker zijn van een plaats? Reserveer dan via gertrudis.cultuur@okkn.nl. Het concert is ook via livestream te volgen.

Yuri Shundyak is geboren in Odessa, Oekraïne. Toen hij 3 jaar oud was, verhuisde hij met zijn ouders naar Nederland. Zijn eerste kennismaking met de viool maakte hij in zijn geboortestad bij Anna Lapteva. In Nederland begon hij zijn vioollessen bij Alla Kim, violiste van het Radio Filharmonisch Orkest, bij wie hij zijn hele schoolperiode heeft mogen studeren. Yuri zat op de Kathedrale Koorschool in Utrecht, waar ze naast gewone vakken ook leerden zingen. Een grote invloed op zijn ontwikkeling als musicus had ook de Academie Muzikaal Talent, waar hij behalve in het spelen van concerten ook les kreeg in theorie en ensemblespel.

Op dit moment studeert Yuri in zijn vierde jaar conservatorium in Sint-Petersburg, in de klas van professor Mikhail Gantwarg. Yuri heeft opgetreden als solist en in verschillende ensembles in vele Europese landen. Hij staat open voor een breed repertoire van barok tot hedendaagse componisten. Ook heeft Yuri een fascinatie voor Slavische volksmuziek, hij probeert oude rustieke liederen en dansen te vinden en besteedt zijn vrije tijd om ze te bewerken.

Over het concert ‘Aurore’ op 4 juli zegt Shundyak: “Terugkijkend op een moeilijk en naar binnen gericht jaar, wil ik de viool als een solo instrument tonen. De sonates en partitas van Johann Sebastian Bach worden ook wel gezien als ‘de Bijbel’ van het vioolrepertoire en zijn daarmee uitermate geschikt om de viool als solo instrument te tonen. De sonates van de Belgische violist Eugéne Ysaÿe zijn dan weer een hommage aan Bach en hierdoor een interessante aanvulling. De stukken maken vele, zeer verschillende, muzikale wendingen en slepen je mee in een reis van gevoelens.”

Wilt u nieuwsberichten als bovenstaande nooit meer missen? Meld u dan nu aan voor onze nieuwsbrief via www.oudkatholiek.nl/nieuwsbrief