Cruciale Bijbelteksten – Marjolijn Runhaar

Op mooie momenten of juist tijdens moeilijke tijden, kunnen mensen veel houvast beleven aan een Bijbeltekst. Drie oud-katholieken delen hun persoonlijke verhaal bij zo’n cruciale Bijbeltekst. Deel 3, Marjolijn Runhaar over Jesaja 54:10.

Tekst: Janneke van der Veer

‘Alles kan kapot, maar de liefde van God niet’

Negen maanden deed Marjolijn Runhaar (45), destijds twintiger, vrijwilligerswerk in Centraal-Azië. In een reeks van ontmoetingen met teamleden werd de tekst uit Jesaja 54:10 gelezen. Midden in een totaal vreemde omgeving raakten die woorden Marjolijn diep.

Though the mountains be shaken and the hills be removed, yet my unfailing love for you will not be shaken nor my covenant of peace be removed,’ says the Lord, who has compassion on you. (Jesaja 54:10, New International Version)

Uit de comfortzone
‘Na mijn studie ging ik aan de slag als vrijwilliger bij Interserve. Ik wilde wat van betekenis doen in het buitenland. Ik gaf Engelse les aan kinderen in Centraal-Azië en ik werkte voor een ontwikkelingsorganisatie. Daarin probeerden we inclusief onderwijs te bevorderen, zodat kinderen met een beperking ook naar school konden. Ik maakte veel nieuwe contacten: met het internationale team en met de lokale bevolking. In die tijd mocht ik veel leren en ontvangen, ik vond het geweldig.

Tegelijkertijd was werkelijk alles buiten mijn comfortzone: een ander klimaat, andere taal, andere cultuur en veel armoede. Bovendien werkten we in een voormalig Sovjetland. Je merkte dat sommige mensen daarnaar terug wilden. Door mijn lengte werd ik ingeschat als Amerikaan, waardoor ik onderwerp was van politieke vijandigheid. Hierdoor voelde ik me op mezelf teruggeworpen, al was er goede ondersteuning vanuit de organisatie.

Verlangen naar verandering
Met het team kwamen we regelmatig samen om Bijbel lezen, te bidden en elkaar te ondersteunen. Veel zendingswerkers hebben een groot verlangen naar verandering, vanuit het idee: als je Jezus leert kennen heb je goud in handen, dan verander je gewoon. Dit wens je iedereen toe. Als je lang in een dorp werkt en je ziet geen verandering, is dat moeilijk en frustrerend.

Op een dag waren we met elkaar in de bergen en lazen we bovenstaande tekst uit Jesaja. Midden in de natuur kwam deze tekst diep binnen. Je kon je er wat bij voorstellen: dit alles kan kapot, maar de liefde van God blijft. Ik voelde me hierdoor heel persoonlijk aangesproken. Het is niet mijn werk, maar het werk is van God. Hij is hier, zelfs als ik niet meer zou leven. We wilden allemaal zo graag verschil maken, maar moesten het ook hebben van God.

Het beste wat je kunt hebben
Ook nu, een kleine twintig jaar later, blijft deze tekst mij steunen en raken. Als sociaal werker zie ik veel mensen die hevig worstelen in het leven. Dat God ook met hen begaan is, hen liefheeft, helpt mij om los te laten. Ik kan doen wat ik op dat moment kan doen, de rest is uit mijn handen. Soms komt het diepe besef ineens weer binnen: God heeft je lief, precies zoals jij bent, in welke situatie je je ook bevindt. Dit wil ik ook mijn kinderen meegeven. Als je elke dag mag starten in dankbaarheid voor die liefde, dan heb je het beste wat je kunt hebben.’