Augustinus in de 40dagentijd

Op 2 maart is het Aswoensdag en begint de periode van veertig dagen op weg naar Pasen. Het is een goede gewoonte dat de bisschoppen gedurende de vastenperiode met een aanbod tot bezinning komen. Ze willen dat dit jaar doen door samen een boek te lezen en onze ervaringen daarmee uit te wisselen in een online leeskring. 

Wat gaan we lezen? Gedeeltes uit een van de grootste klassiekers uit de christelijke literatuur: de Belijdenissen van de heilige Augustinus. ‘Ons hart kent geen rust tot het rust vindt in u,’ schrijft hij, en de eeuwen door heeft dit bij veel mensen herkenning opgeroepen. We lezen het levensverhaal, de vragen en de gebeden van bisschop Augustinus in de eigentijdse vertaling van de augustijn Wim Sleddens, in paperback uitgegeven in 2017 bij Damon (ISBN 978 94 6340 122 7, € 24,90). Het is knap hoe Sleddens (1934-2020) zestien eeuwen weet te overbruggen in een vertaling die hij maakte met parochianen voor ogen, al is volgens de vertaler de eigenlijke overbrugging de persoon van Augustinus zelf. Sleddens: ‘Augustinus zegt van God dat hij ‘dieper in mij is dan mijn eigen diepte en ook weer verhevener dan het meest verhevene in mij’. Daarop aansluitend zou ik willen zeggen: In de Belijdenissen gaat het ook over mijn diepste diepte en het meest verhevene in mij, omdat Augustinus volledig ongedwongen zowel het diepste als het meest verhevene in hem zelf deelt met jou, als lezer, als jij dat wilt’. 

Op de zaterdagavonden 5, 12, 19 en 26 maart en 2 april houden we van 19.30-21.00 uur een bijeenkomst in Zoom, waarbij we onze leeservaringen uitwisselen. Voor elke week suggereren we een gedeelte waar onze bespreking mee zal beginnen. Schrijf u nu in! Het kan eenvoudig via deze link tot en met donderdag 3 maart.