Driehonderd jaar kerkgebouw Den Haag

Op zondag 1 mei begint de oud-katholieke parochie van Den Haag aan een jaar vol activiteiten rond de viering van driehonderd jaar kerkwijding.

De barokke kerk gewijd aan de H.H. Jakobus en Augustinus is een van de meest opmerkelijke schuilkerken van ons land. Hoe kon zo’n groot katholiek kerkgebouw verrijzen aan de Juffrouw Idastraat midden in het Hofkwartier, dicht bij het regeringscentrum dat aan katholieken geen vrijheid van eredienst garandeerde? De kerkwijding vond plaats in 1722, dat betekent precies een jaar voor de scheuring tussen de Clerezij (de latere oud-katholieken) en Rome, waarbij een bijeenkomst in dit gebouw ook een rol speelde. Het witte gebouw is rijk versierd en huisvest onder meer het oudste orgel van Den Haag. 

Hoogmis
De feestelijke Hoogmis op zondag 1 mei begint om 13.30 uur. De Aartsbisschop van Utrecht zal voorgaan, geassisteerd door pastoor Leen Wijker en diaken Marco Derks. Er zal veel worden gemusiceerd op orgel, vleugel en andere instrumenten. Aansluitend is er een receptie. De viering is live te volgen via www.300jaarokkdenhaag.nl.

Feestjaar
Later dit jaar volgen onder meer de uitgave van een jubileumboek over de kerk, een diaconaal symposium voor de stad en andere grotere en kleinere activiteiten voor de parochie en de buurt.

Foto’s: via www.kerkfotografie.nl