Orgelconcert en cd-presentatie Piet van der Steen

Op vrijdag 29 april vindt in de oud-katholieke kathedraal Ste. Gertrudis de presentatie plaats van de 3-cd-productie Camille Saint-Saëns – orgelwerken, ‘gewoon’ en ‘buitengewoon’. Het is de tiende en laatste omvangrijke cd-productie van Piet van der Steen, die hiermee na 55 dienstjaren afscheid neemt als organist in de bovengenoemde kathedraal.

De avond begint met een kort orgelconcert door Piet van der Steen met werken van Reger, Saint-Saëns en Manneke. Hierna volgt de uitreiking van het eerste exemplaar van de cd-box.

De cd-presentatie vindt plaats in de oud-katholieke kathedraal Ste. Gertrudis, Willemsplantsoen 2 te Utrecht (tegenover CS) op vrijdag 29 april 20.15 uur. De cs-box is op deze avond voor een eenmalig gereduceerde prijs te koop. De toegang is vrij.

Camille Saint-Saëns (1835-1921) schreef niet alleen de beroemd geworden Dansemacabre en het Carnaval der dieren; hij componeerde – zelf organist – ook een behoorlijk corpus aan orgelwerken, dat traditioneel van inslag is maar vakmatig voortreffelijk, spiritueel en zeer orgelmatig is geschreven.

De cd-productie is een vervolg op de 3-cd-box César Franck – de twaalf orgelwerken, en meer …, die Piet van der Steen in het najaar van 2018 presenteerde. Franck en Saint-Saëns waren plaats- en tijdgenoten die in hun muzikale ontwikkeling verschillende wegen gingen. Naast ‘gewoon’ repertoire (Fantasieën en Préludes et fugues opus 99) bevat de cd-productie werken die nog niet eerder in Nederland op cd zijn verschenen, zoals zijn ‘buitengewone’ en curieuze Six duos pour harmonium et piano, opus 8 (met Hans Okkerse, piano) en de al even curieuze Fantaisie pour orgue-æolian (geschreven voor een automatisch spelend orgel).