28 juni: symposium oud-katholieke theologie

Op 28 juni vinden in Utrecht een masterclass en een publiekssymposium plaats met de Zwitserse theoloog Urs von Arx over het werk van Herwig Aldenhoven: een unieke kans voor een ontmoeting met twee toonaangevende theologen uit de oud-katholieke traditie.

Net als von Arx was Aldenhoven jarenlang als hoogleraar verbonden aan de oud-katholieke theologische faculteit in Bern. Beide theologen gelden als architecten van wat nu oud-katholieke ‘mainstream’ theologie is geworden. Deze theologie kenmerkt zich door een nauwe verbinding van liturgie en dogmatiek en door een uitgesproken oecumenisch commitment, met name ook met de kerken van de orthodoxie.

Programma
In de masterclass voor theologen gaan deelnemers op grond van hun lectuur van delen van het werk van Aldenhoven in gesprek met prof. Von Arx. In het publiekssymposium, geloven zoals je bidt, reageren theologen uit de protestantse, rooms-katholieke en oud-katholieke tradities op het werk van Aldenhoven en is er ruimte voor gesprek. Hoofdsprekers zijn: ds. Trinette Verhoeven, dr. Sam Goyvaerts en dr. Mattijs Ploeger.

Het is een niet te missen gelegenheid voor wie zich voor liturgische, oecumenische, orthodoxe en oud-katholieke vormen van theologie interesseert, of voor wie de relatie tussen spiritualiteit (de lex orandi) en geloof (de lex credendi) nader wil verkennen.

Publicatie
De aanleiding van deze dag is de uitgave van het werk van Herwig Aldenhoven, samengesteld door Von Arx: Lex orandi, lex credendi. Beiträge zur liturgischen und systematischen Theologie in altkatholischer Perspektive (Aschendorff, 2021).

Wat & waar

Masterclass
Datum en tijd: 28 juni 2022, 15.00-17.00
Doelgroep: Theologisch geschoolde geïnteresseerden
Locatie: Drift 23.012 (Universiteit Utrecht)
Voorbereiding: Capita selecta uit ‘Lex orandi, lex credendi’ (meegedeeld na opgave)
Aanmelding: Prof. dr. Peter-Ben Smit via p.b.a.smit@uu.nl

Avondsymposium
Datum en tijd: 28 juni 2022, Inloop 19.00, start 19.30 – 21.00
Doelgroep: Geïnteresseerden
Locatie: Hamburgerstraat 9, Utrecht (Lutherse Kerk)
Taal: Engels en Duits
Aanmelding: Prof. dr. Peter-Ben Smit via p.b.a.smit@uu.nl

Bekijk ook de flyer voor informatie & details.