Priester en klimaatactivist Marco Derks in aflevering Kruispunt

Op zondagavond 8 oktober was de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Kruispunt (KRO-NCRV) te zien, waarin vier bevlogen, christelijke klimaatactivisten worden gevolgd. In de aflevering ‘Bidden is niet genoeg’ is te zien hoe oud-katholiek priester Marco Derks deelneemt aan acties om aandacht te vragen voor de klimaatcrisis. Geen onbekend verhaal, voor wie Marco Derks een klein beetje kent. “Ik voel me genoodzaakt tot burgerlijke ongehoorzaamheid en ik voel me geroepen om hier te staan.”

Marco Derks deed in mei 2023 voor het eerst mee als actievoerder en werd ook gearresteerd op de A12. Al eerder, tijdens zijn priesterwijding in januari 2023, koos hij ervoor te collecteren voor Extinction Rebellion. Het staat buiten kijf dat Marco Derks zich ernstig zorgen maakt over de klimaatcrisis. In de aflevering wordt hij gevolgd tijdens zijn deelname aan één van de dagen waarop de A12 werd bezet door actievoerders. Derks: “Als onze overheid te weinig doet, dan is soms burgerlijke ongehoorzaamheid nodig om hen daartoe op te roepen.” Derks ziet daarin geen conflict tussen zijn christen-zijn en zijn klimaatactivisme. “Ik sta hier ook als christen, ook als priester. Ik voel me geroepen om hier te staan.”

Christian Climate Action
Christelijke actievoerders hebben samen de Christian Climate Action groep opgericht, het christelijke zusje van Extinction Rebellion. Op die manier hebben ze steun aan elkaar. Derks: “Wanneer je overvallen bent door de ernst van de klimaatcrisis en je blijft er alleen mee, dan kun je je hoop verliezen. Op het moment dat je merkt dat er anderen zijn die zich evenzeer zorgen maken, dan kan dat je ogen openen. Het is wel zwaar, het is wel ernstig, maar toch is er wel degelijk hoop.”

De aflevering van Kruispunt is terug te kijken via NPO start: https://www.npostart.nl/kruispunt/08-10-2023/KN_1731662

Lees ook het eerdere interview met Marco Derks op onze website via deze link.

Fotograaf: KRO-NCRV