Kijk de film Barbie en nog 4 tips voor een goede adventstijd

‘Advent gaat – als je niet oppast – zomaar aan je voorbij’, zegt predikant Idelette Otten. ‘De wereld viert het niet, maar zelf vind ik het de mooiste tijd van het jaar. Prachtig, maar je moet jezelf ertoe zetten.’ Hoe je dat doet? Nou, daar heeft Otten vijf hele goede tips voor, waaronder een hele onverwachte: bekijk de film Barbie.

Idelette Otten is protestants predikant in Vleuten. Ze is getrouwd met oud-katholiek priester Henk Schoon en moeder van oud-katholiek diaken Thelma Schoon. Het gezin probeert al jaren heel bewust stil te staan bij advent. Na het vieren van Sinterklaas verdween de zoetigheid dus weer van tafel. Want, zegt Otten, ‘voor een goede advent is het belangrijk om te vasten’.

Tip 1. Besef dat je advent nodig hebt

Maar eerst, waarom zou je advent vieren? Otten: ‘advent is wachten op Diegene die komende is, het Licht van de wereld. Het is zo belangrijk om geduld te leren en om waakzaam te zijn. Dat leren de evangeliën ook. Je leert begrijpen dat de heer des huizes zal terugkomen en dat je je leven niet ingedut moet leven. Je leert er ook naar uit te zien, en dan niet alleen naar de komst van het kindje Jezus maar ook naar de Messias die ooit op de wolken terugkomt en naar de Messias die elke dag hier en nu terugkomt. Dat mogen wij handen en voeten geven. Advent is meer dan alleen de aanloop naar kerst.

Tip 2. Bid samen

De adventstijd kent een drieslag: bidden, vasten en geven. Otten heeft haar kerk bijna dagelijks opengesteld voor getijdengebeden. En dus zit ze momenteel op verschillende momenten van de dag te bidden met een klein groepje andere mensen. Otten: ‘gezamenlijk bidden zijn we verleerd, maar als je samen bidt dan proef je de gemeenschappelijkheid. En getijden leren je om met meer aandacht je dag te leven.

Tip 3. Durf te vasten

Adventstijd is van oudsher een tijd om te vasten. Een tijd zonder vlees en alcohol. Het voordeel? Een feest wordt ook weer echt een feest. En tijdens het vasten voel je je scherper. Het helpt je tot inkeer te komen.

Waar te beginnen? Otten adviseert om een vraag als leidraad te nemen: waar ben ik verslingerd aan, waar mag ik even afstand van doen? Wat betekent dat voor haar? Zelf laat ze koek, alcohol en Facebook voor wat het is.

Tip 4. Geef wat van jezelf

Geef tijdens advent. Dat mag natuurlijk geld zijn, maar waarom niet wat van je tijd en aandacht? Otten: ‘Ik zoek mensen op waar ik soms wat minder tijd voor heb en ik leg verschillende accenten. Dit keer groet ik mensen veel bewuster.’ Of ze nu al zwaaiend en wuivend door de straten van Vleuten trekt? ‘Nou, nee,’ lacht Otten: ‘dat is meer iets voor mijn man.’

Tip 5. Bekijk de film Barbie

Jawel, je leest het goed. Barbie, de film die deze zomer een wereldwijde hit werd, is volgens Otten een uitstekende film voor de adventstijd. Otten: ‘Er zit een scene in waarbij Barbie in haar perfecte barbieland, tijdens het dansen opeens de vraag stelt: ‘Denken jullie wel eens na over de dood.’ Alles valt stil op de dansvloer; dat is een goede vraag voor in de Adventstijd, waarin je de confrontatie met het donker aangaat. Het helpt je om jezelf als echt mens zien, inclusief je sterfelijkheid. Het zet je stil en brengt je tot inkeer. En het helpt je te leven met aandacht’. Kijken dus die film.