‘Dichter(s) bij God’ tijdens retraiteweekend geestelijkheid


De geestelijken uit beide bisdommen waren bevoorrecht om drie dagen lang deel te nemen aan de vieringen van de monniken in de Sint-Willibrordusabdij te Doetinchem. In hun kapel, gekenmerkt door een bijzondere eenvoud, werd deze bijzondere ervaring beleefd. Wim van den Berg heeft een levendig verslag geschreven over deze inspirerende driedaagse.

“Tijdens onze aanwezigheid werden we niet alleen ondergedompeld in het getijdengebed en de eucharistievieringen, maar konden we ook genieten van de warme gastvrijheid van de abdij in het gastenverblijf. Huub en Berna Mekenkamp, twee vrijwilligers van het klooster, vervulden met toewijding de rol van gastheer en gastvrouw, waarbij ze ervoor zorgden dat het ons aan niets ontbrak op het gebied van heerlijk eten en drinken. In deze sfeer was het goed vertoeven en kon er ruimte ontstaan om ons los te maken van het gewone werk en dagelijkse beslommeringen.

De ruimte die werd gecreëerd, bood ons de gelegenheid om ons te verdiepen in de gedichten van eigentijdse dichters, zowel mannen als vrouwen, die in hun verzen raakten aan thema’s uit de gelovige en mystieke traditie. Peter Nissen (voormalig hoogleraar – Nijmegen en Tilburg) leidde deze gedichten in op een wijze dat we echt geraakt kon worden door de woorden en misschien nog meer door datgene dat de dichters probeerden te verwoorden, namelijk het onzegbare. Naast deze verdieping en momenten van stilte was deze retraite ook een tijd van collegiale ontmoeting en uitwisseling in een gemoedelijke sfeer. Dit alles heeft ons dichter bij God, bij elkaar en bij hen zelf mogen brengen. Een geslaagde retraite dus!”

Tekst: Wim van den Berg
Foto: Berna Mekenkamp