Protesteren? Dat is toch niet normaal?!

Denken in de Driehoek neemt in 2024 met het thema ‘Niet normaal!’ een aantal onderwerpen onder de loep waar spanning op staat. Want wat normaal is, is vaak net zo vanzelfsprekend als onzichtbaar. Pas als het ergens gaat schuren wordt duidelijk dat iets toch niet normaal is. Of dat iets niet voor iederéén normaal is.

Op woensdag 21 februari vindt de volgende lezing plaat, het thema is ‘protest’. Want al die protesten zijn toch niet normaal meer? Waarom protesteren mensen en hoe verhoudt dat zich tot geloven en kerk zijn in Nederland? Eline van der Kaaden (predikant in opleiding en mede-oprichter Christenen Collectief), Rozemarijn van ’t Einde (geestelijk verzorger en woordvoerder van Extinction Rebellion) en Marco Derks (theoloog en klimaatactivist) kennen alle drie de werelden van protest en van kerk en theologie van binnenuit. Hoe en waarom combineren ze dit? Kun je tegelijkertijd pastor en demonstrant zijn? En zo kan iedereen zichzelf vragen: waar sta ik? Wat vind ik normaal? Ga ik protesteren? Of niet? En waartegen dan wel of niet? Of vind ik normaal doen al gek genoeg?

Tijd en locatie
Om 19:30 uur is er ontvangst met koffie en thee. Om 20:00 uur begint de lezing met daarop aansluitend de discussie. Er is uiteraard gelegenheid tot napraten na het programma. Iedereen is van harte welkom, toegang tot het evenement is gratis. Het adres is Willemsplantsoen 1c, vlakbij Utrecht CS.

Wie zijn de sprekers?

  • Rozemarijn van ’t Einde is theoloog, geestelijk verzorger en klimaatactivist. Ze is actief bij Christian Climate Action en een van de woordvoerders van Extinction Rebellion.
  • Eline van der Kaaden is predikant in opleiding bij het Doopsgezind Seminarie aan de VU. Daarnaast is ze mede-oprichter van het Christelijk Collectief dat zich voor Gaza en Palestijnse slachtoffers inzet, en beginnend klimaatactivist.
  • Marco Derks is theoloog, priester en klimaatactivist. Hij werkt o.a. als pastoor van de oud-katholieke parochie van Gouda.

Komende lezingen
Er volgen nog drie lezingen in Denken in de Driehoek:

  • 3 maart: religie. Hanane Abouellotfi
  • 17 april: witheid. Matthea Westerduin en Bianca Groen Gallant
  • 15 mei: gender. Nella van den Brandt