Sint Maartenpenning voor Piet van der Steen

Vijftig jaar organist van de Gertrudiskathedraal in Utrecht, aanjager van de Gregoriaanse zang in onze kerk en promotor van hedendaagse (orgel)muziek. Om deze verdiensten ontving Piet van der Steen op zaterdag 8 oktober jl. na afloop van zijn jubileumconcert de Sint Maartenpenning. In zijn laudatio lichtte de deken van het Metropolitaan Kapittel, Wietse van der Velde, toe hoe Piet probeert om traditie en vernieuwing hand in hand te laten gaan. 

Dat was in het goed bezochte concert te merken, dat Piet begon met werken van Max Reger, die hij ook opnam voor de zaterdag gepresenteerde jubileum-cd: Max Reger en de Variatiekunst. Van Ad Wammes klonk ‘Wind + Unwind (2016) for organ solo’, een première, geschreven voor Piet én gedacht vanuit de klanken van het Blank orgel dat sinds 1968 in de kathedrale kerk staat. Verder speelde Piet uiteraard meer werken uit de hele twintigste eeuw, zoals delen uit de ‘Musica ricercata’ van Ligeti uit de jaren ’50. 

Voor de viering op zondag koos Piet voor de gemeentezang bewust voor originele Nederlandse liederen en composities uit de 20ste en 21ste eeuw, naast orgelwerken van Franse componisten als Duruflé, en natuurlijk de gregoriaanse gezangen van de zondag. 

Op de Maartenspenning staat geschreven: ‘Laudate eum in chordis et organo’. Woorden uit Psalm 150, in de vertaling van de Vulgaat. Looft Hem (dat is: God) met harp en orgel. Want, zo besloot de deken: “dat is het doel van de kerkmuziek, en moge Piet dat nog vele jaren met al zijn adem doen”.

Ter gelegenheid van zijn halve eeuw op de orgelbank gaf Piet een aantal interviews, waaronder deze aan Jaco van der Knijff van het Reformatorisch Dagblad: http://www.rd.nl/muziek/piet-van-der-steen-de-liturgie-is-een-wekelijks-hoogtepunt-1.1133395

Tekst: Kanunnik Bernd Wallet
Foto: Gerco Schaap

De Sint Maartenpenning is ingesteld door het Oud-Katholiek Metropolitaan Kapittel van Utrecht. Het betreft een zware bronzen legpenning, vergezeld van een oorkonde. De penning is ingevoerd om personen binnen de kerk te eren, die zich op bijzondere wijze hebben ingezet. De penning is vrij exclusief.

 

Amersfoort, Bissschoppelijk Bureau, 14 oktober 2016