Jan Hallebeek en Peter-Ben Smit publiceren nieuwe boeken over Synodaliteit en de bisschoppen Andreas Rinkel en Urs Küry

Waar komt de oud-katholieke synode vandaan? Hoe ontwikkelde de Oud-Katholieke Kerk zich in het turbulente midden van de 20ste eeuw? Op zulke vragen geven de twee nieuwste boeken in de publicatiereeks van het Oud-Katholiek Seminarie antwoord.
Prof. mr. Jan Hallebeek gaat in Modèle de tous les autres, een overigens Nederlandstalig werk, in op de rol die de kerkvergadering in Handelingen 15 gespeeld heeft om synodaliteit in de traditie van de Oud-Katholieke Kerk en de bisschoppelijke Cleresie te onderbouwen. Hij laat daarbij zien hoe een tekst in de loop van de geschiedenis steeds anders wordt uitgelegd om een andere, nieuwe praxis te onderbouwen. Hallebeeks studie is tevens zijn afscheidscollege als docent kerkelijk recht aan het Oud-Katholiek Seminarie, zoals hij dat op 15 oktober van dit jaar uitsprak. Bij die gelegenheid werd hij ook kerkelijk onderscheiden met de Sint Maartenspenning.
In Vrienden in het bisschopsambt schetst Peter-Ben Smit hoe de bisschoppen Andreas Rinkel (Utrecht) en Urs Küry (Oud-Katholieke Kerk van Zwitserland) in hun ambtelijke correspondentie de koers van de Oud-Katholieke Kerk in de jaren ’50 en ’60 uitzetten. De twee waren bevriend en ze bespreken onderwerpen zoals de zorg om voldoende pastoors, de ontwikkeling van een oud-katholieke theologie, de nasleep van de wereldoorlogen, de situatie van kerken achter het ijzeren gordijn, de opkomende oecumene, en de uitdagingen van de jaren ’60 dan ook in “klare taal, met de nodige betrokkenheid en humor, als vrienden die aan een half woord genoeg hebben om elkaar te begrijpen.” Het boek biedt een uniek kijkje achter de schermen in deze nog weinig onderzochte periode uit de oud-katholieke geschiedenis.
De beide publicaties verschenen bij het Oud-Katholiek Boekhuis in samenwerking met Merweboek; de uitgaves werden begeleid door Lidwien van Buuren en Kees Bezemer. Ze kunnen via de webshop op deze pagina besteld worden. De gegevens van beide studies zijn:

Jan Hallebeek, Modèle de tous les autres. De kerkvergadering van Handelingen 15 in de traditie van het jansenisme en het oud-katholicisme, Publicatieserie Stichting Oud-Katholiek Seminarie nr. 55, Amersfoort/Sliedrecht 2016 (40pp).

Peter-Ben Smit, Vrienden in het bisschopsambt. De correspondentie tussen Andreas Rinkel en Urs Küry (1955-1970), Publicatieserie Stichting Oud-katholiek Seminarie nr.56, Amersfoort/Sliedrecht 2016, (260pp).

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 2 november 2016