Laatste Filosofenlezing van het seizoen

De Utrechtse parochie organiseert sinds twee jaar een cyclus van lezingen met het thema Geloven in filosofie.

Woensdag 24 maart 2010 wordt de serie voor dit seizoen afgesloten met een lezing van Laurens ten Kate over de Franse filosoof Jean Luc Nancy.

De avond wordt gehouden in het Ontmoetingscentrum “In De Driehoek”, Willemsplantsoen 1c, Utrecht. 

De zaal is open vanaf 19.30 uur. Er is dan koffie en thee.
De avond begint om 20.00 en eindigt om 22.00 uur.
Geen aanmeldingsplicht, wel gewenst: s.claus@cgu.nl Toegang gratis

 

Toelichting filosofenlezing ‘Jean-Luc Nancy’

Jean-Luc Nancy (1940), een van de groten van de Franse wijsbegeerte, emeritus hoogleraar in Straatsburg, is in Nederland nog nauwelijks bekend. Van zijn enorme productie is, op een paar artikelen na, alleen zijn boek ‘De indringer’, over zijn harttransplantatie, in het Nederlands vertaald. Nancy’s algemene denkkader is, globaal gezegd, dat van de Franse filosoof Derrida: de deconstructie, het zoeken naar onuitgesproken vooronderstellingen en stilzwijgend vermeden problemen, om juist daar een nieuwe stap te kunnen zetten. In deze lijn verdedigt Nancy dat het Christendom altijd al getekend is door een modern mensbeeld. Dit mensbeeld verlangt namelijk een verinnerlijking van religiositeit: het introduceert een persoonlijke, authentieke relatie met God, en een ervaring van menswording die we krijgen als we ons aan deze bijzondere relatie met God overgeven. Geloof in God is zo niet meer in de eerste plaats gericht op God, maar op het vinden van de eigen authenticiteit. Toch valt deze God niet samen met de mens. Hij is tegelijk ook verder van de mens verwijderd dan ooit. Het ‘U was innerlijker dan mijn diepste innerlijk en hoger dan mijn hoogste hoogte’ van St. Augustinus is hiervan volgens Nancy een uitdrukking. God trekt zich terug uit iedere natuurlijke, ‘spontane’ betrekking’ met ons. Heeft het Christendom hiermee in feite haar eigen graf gegraven? Hierover zullen we met dr. Laurens ten Kate nadenken op de laatste lezing uit de serie ‘Geloven in Filosofie’.

De inleider 

Laurens ten Kate (1958) studeerde filosofie en theologie te Utrecht. Zijn dissertatie, De lege plaats. Revoltes tegen het instrumentele leven in Batailles atheologie, verdedigde hij in 1994 aan de Katholieke Theologische Universiteit Utrecht, waar hij vervolgens verschillende jaren doceerde. Van 1996 tot 1999 werkte hij als postdoc-onderzoeker aan de Theologische Universiteit Kampen, waar hij een vergelijkend onderzoek deed over J. Derrida en K. Barth en over de (on)mogelijkheden van een ‘theologie van de differentie’. Thans is hij werkzaam als visiting research fellow aan het Heyendaal Instituut voor Interdisciplinaire Religiestudies (Radbouduniversiteit Nijmegen), en als universitair docent godsdienstfilosofie en theologie aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht. Hij stelde samen en schreef een nieuwe Encyclopedie van de filosofie (2007). Naast zijn academische werk is hij fondsredacteur filosofie bij Uitgeverij Boom te Amsterdam.

Bron: parochie Utrecht
Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 15 maart 2010