Mensenrechten in de Filippijnen centraal in Utrecht

Schending van mensenrechten wordt nog steeds oogluikend toegestaan, zo niet gestimuleerd door de regering van Arroyo in de Filippijnen. Schuldigen worden niet vervolgd of bestraft.
Sinds 2001 zijn niet alleen 15 advocaten en 10 rechters omgebracht maar ook bijna 700 anderen die opkwamen voor de rechten van de mens. Daaronder zijn journalisten, priesters (ook van de Filippijnse zusterkerk), kerkelijke werkers en arbeiders.

In Utrecht is hedenmiddag een bijeenkomst van alle organisaties, die zich in Nederland betrokken voelen bij de crisis in de Filippijnen. Aartsbisschop Joris heeft het initiatief tot de deze uitnodiging genomen en zit de bijeenkomst ook voor.
Er worden vertegenwoordigers verwacht van Karapatan, een samenwerkingsverband van organisaties die zich met mensenrechten bezig houden, van Amnesty International, van de Oud-Katholieke Missie Sint Paulus, die actief is in de Filippijnen van ICCO, van KerkinActie e.a.

Er is een paneldiscussie met mw.Carmencita Karagdag Peralta  (ook lid van het Centraal Comité van de Wereldraad), mw.Marie Hilao Enriquez (secretaris-generaal van Karapatan) en mw.Kim Knibbe (Amnesty International). De stand van zaken m.b.t. de vredesbesprekingen tussen de Filippijnse overheid en het rebelerende National Democratic Front staat eveneens ter bespreking.
Daarnaast gaat de aandacht uit naar de Filippijnse emigranten en familieleden.

De Oud-Katholieke Kerk heeft al jaren een intercommunie overeenkomst met de Onafhankelijke Filippijnse Kerk (IFI), tijdens de laatste Internationaal Oud-Katholieken Congres augustus 2006 in Freiburg werd een resolutie aangenomen waarin o.a. de regering van de Filippijnen werd opgeroepen de politieke moorden te veroordelen en maatregelen te nemen om de mensenrechten beter te beschermen.

Meer informatie van de Nederland-Filippijnse Solidariteitsbeweging.

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 15 september 2006