Maria, idool van alle tijden

Onder deze titel loopt van 10 juli t/m 6 november 2011 een speciale tentoonstelling in het Museum Flehite te Amersfoort. Het is niet voor niets dat Maria een eigen tentoonstelling krijgt, immers in 1444 leidde de vondst van een beeldje tot vele wonderen en werd Amersfoort gedurende een eeuw een bloeiend pelgrimsoord.

Tot de oudste objecten op de tentoonstelling behoren de resten van het oorsponkelijke mirakelbeeldje, het Mirakelboek en het geschilderde paneel uit 1525, waarop deze geschiedenis staat afgebeeld. Deze voorwerpen zijn eeuwenlang bewaard in de oud-katholieke parochie en zijn nu voor de tentoonstelling uitgeleend.

De tentoonstelling laat zien dat Maria ook in latere eeuwen tot devotie heeft geleid en tot inspiratie voor vele kunstenaars, tot aan vandaag toe. De speciale website van het museum:‘Maria, idool van alle tijden’ geeft alle informatie. Ter gelegenheid van de expositie is een speciale ‘glossy’ uitgegeven.
Een bezoek aan de tentoonstelling kan op zaterdag gecombineerd worden met een bezoek aan Sint Joris op ’t Zand op vijf minuten lopen van het museum. Kerk open van 11.00 tot 15.00 uur.

Zie hier voor een oud-katholieke kijk op de plaats en rol van Maria.

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 28 juli 2011