Oud-katholieke stemmen (#3)

De verkiezingen voor de Tweede Kamer staan voor de deur. Op welke partijen stemmen oud-katholieken zoal? En welke rol speelt hun geloof daarbij? De komende tijd vertellen vijf oud-katholieken welk vakje ze inkleuren op 17 maart en wat hen tot die keuze brengt.

Esther van Straten (50) is al heel wat jaren actief voor de SP. Ze werkt als verzorgende en praktijkbegeleider in de thuiszorg en noemt zichzelf ‘een socialist in hart en nieren’.

Wat houdt dat socialisme concreet in? ‘Het woord zegt het eigenlijk al: sociaal. En samen sterk staan.’ Haar stem gaat naar Lilian Marijnissen. ‘Normaal zou ik gekozen hebben voor de eerste vrouw op de lijst, maar bij de SP is de nummer 1 al een vrouw.’

Christelijk stemmen?
‘Ik stem principieel op een partij die niet de C in de naam heeft zitten. Zulke partijen regeren met de Bijbel in de hand. Maar ik vind dat het fatsoen van binnenuit moet komen, niet altijd alleen maar gekoppeld aan de Bijbel. Kerk en staat moeten gescheiden blijven.’

PVV uit protest
In het verleden heeft Esther een tijd lang PVV gestemd. ‘Uit protest. Ik was zo klaar met al die mensen die het achterwerk al zo lang in het pluche hadden.’ Daarnaast speelde nog iets anders mee in haar keuze. In 2006 had de SP een grote verkiezingsoverwinning behaald. In de campagne hadden ze onder meer gepleit voor loonsverhoging voor personeel in de thuiszorg. Maar die bleef uit. Esther, die zelf in de thuiszorg werkt, voelde zich bedrogen.

Redactionele noot: dit is een voorpublicatie uit het maartnummer van De Oud-Katholiek. In dit themanummer staat de verhouding tussen geloof en politiek centraal.

De redactie heeft er voor bovenstaande artikelenreeks naar gestreefd een zo breed mogelijk palet aan politieke voorkeuren aan bod te laten komen en meent geenszins dat de vijf voorkeuren uit deze serie een volledig beeld geven. Ook zijn de vijf voorkeuren geen stemadviezen.

Dit artikel is geschreven door Marco Derks
Lees hier de eerste en hier de tweede aflevering van ‘Oud-katholieke stemmen’.