Springprocessie Echternach

Op dinsdag 10 juni aanstaande vindt weer de jaarlijkse springprocessie in Echternach plaats. Ook vanuit de Oud-Katholieke Kerk zullen er wederom mensen naar Echternach afreizen om deel te nemen aan de verschillende activiteiten. Onder hen ook aartsbisschop Joris Vercammen. 

Op de Pinksterdinsdag vindt sinds de Middeleeuwen in het Luxemburgse stadje Echternach jaarlijks een spring-processie naar het graf van Sint-Willibrord plaats. Groepjes pelgrims, ieder met eigen muziekkorps, verzamelen zich bij de lindeboom van de heilige. De deelnemers zijn aan elkaar vastgemaakt met witte zakdoeken en springen in de maat van de processiemars naar voren, afwisselend op hun linker- en rechtervoet. Dit is in 1947 zo ingesteld omdat het toenmalige ritme (drie stappen naar voren en twee terug) voor chaos zorgde.

De deelnemers begeven zich op de maat van de muziek naar de basiliek. De twee uur durende tocht voert eerst langs de linkeroever van de rivier de Sauer en daarna langs de rechteroever. Het oversteken van het riviertje wordt gezien als symbool van de overgang van het heidendom naar het christendom, dat Willibrord indertijd in deze streek bracht.

De heilige Willibrord gold als een genezer van de Saint-Guy-kwaal: epilepsie.

Programma:

Maandag 9 juni

Om goed in de stemming te komen is het aan te bevelen reeds op maandagavond 9 juni 2014 aanwezig te zijn.
Om 20.00 uur begint dan in de basiliek de openingsdienst waar ook mgr. Vercammen, aartsbisschop van de Oud-Katholieke Kerk, bij aanwezig zal zijn. De vesper worden afwisselend in het Duits, Letzeburgisch en Frans gezongen.
Na afloop van deze dienst begeven de aanwezigen zich naar de crypte van de basiliek.
De Nederlandstaligen verlaten de crypte eerst nadat het 6e couplet van het Wilhelmus is gezongen.

Dinsdag 10 juni

De dag begint voor de oud-katholieke deelnemers om 8.00 uur met een oud-katholieke eucharistieviering in de Kreuzkapelle, Rue St. Croix, 6401 Echternach (aan de rand van de stad richting Wasserbillig) die door het Rooms-Katholieke dekenaat ter beschikking wordt gesteld.
Voorganger in deze viering is mgr. Vercammen, de aartsbisschop van Utrecht.

De springprocessie zelf begint om 9.30 uur. Een vroege groep is zo rond 11.45 uur gereed. Maar de meeste deelnemers blijven het slot van de processie afwachten. Die wordt gevormd door tientallen bisschoppen en abten met hun begeleiders. Onder hen bevindt zich onze aartsbisschop.

Verblijf
Dit deel van Luxemburg en aanpalend Duitsland zijn rijk voorzien van hotels en jeugdherbergen, onder andere in Echternach, Vianden en Bollendorf. Zowel de reis als de overnachting dienen eventuele belangstellenden zelf te regelen.

Omzien
Een impressie van de springprocessie van vorig jaar is te vinden op de website van de parochie Arnhem.

 

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 26 mei 2014

.