Oud-katholieke stemmen (#4)

De verkiezingen voor de Tweede Kamer staan voor de deur. Op welke partijen stemmen oud-katholieken zoal? En welke rol speelt hun geloof daarbij? De komende tijd vertellen vijf oud-katholieken welk vakje ze inkleuren op 17 maart en wat hen tot die keuze brengt.

André Dijkshoorn (57) was jarenlang gemeenteraadslid en fractievoorzitter voor GroenLinks in Maassluis en daarna fractievertegenwoordiger voor GroenLinks/PvdA in Leusden. Toch voelt hij zich nu een zwevende kiezer. Hoewel hij zelden op een christelijke partij stemt, gaat zijn voorkeur wel altijd uit naar een christelijke kandidaat. “Je hebt toch een gedeelde referentie.”

Langdurige problemen
De kloof tussen kansrijk en kansarm gaat André aan het hart. Hij wijst op het grote tekort aan sociale huurwoningen en haalt een recent rapport aan over het groeiende aantal laaggeletterde Nederlanders. Of een concreet voorbeeld uit de alledaagse ervaring: “Ik zit op dit moment op een pakketje te wachten. Je wilt niet weten onder wat voor omstandigheden pakketbezorgers moeten werken.” Dat dit soort problemen al zo lang speelt, verklaart misschien waarom André nog niet weet welke partij deze problemen echt zal weten aan te pakken.

Teleurgesteld
André is afgelopen jaren meerdere keren teleurgesteld geweest in de PvdA. Bijvoorbeeld toen ze Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk op hun lijst zetten. André vindt het prima als de PvdA moslims op de lijst zet, maar ze had beter moeten kijken uit welke hoek Kuzu en Öztürk kwamen. Om een vergelijkbare reden is hij kritisch op de plaatsing van Kauthar Bouchallikht op de lijst van GroenLinks.

Fatsoen
Hoewel hij actief is geweest voor linkse partijen, hoopt André dat er ook “een fatsoenlijk rechtse partij” komt. Misschien stemt hij op JA21, de nieuwe partij van Annabel Nanninga en Joost Eerdmans, die beiden vorig najaar uit Forum voor Democratie stapten. Maar eigenlijk is hij er niet zo zeker van dat zij zo fatsoenlijk zijn als ze zeggen te zijn. “Nanninga heeft ooit gesproken over vluchtelingen als ‘dobbernegers’. Nou, dat vind ik niet fatsoenlijk rechts, dat vind ik zeer racistisch dus daar houd ik me verre van.” Forum voor Democratie is volgens hem “gigantisch mislukt” en “de PVV is gewoon één persoon die daar al tien jaar de macht heeft en ook de meest absurde dingen zegt. De VVD is wel een fatsoenlijk rechtse partij, maar dat is een liberale partij en als ik ergens een hekel aan heb, dan is dat het liberalisme.”

Redactionele noot: dit is een voorpublicatie uit het maartnummer van De Oud-Katholiek. In dit themanummer staat de verhouding tussen geloof en politiek centraal.

De redactie heeft er voor bovenstaande artikelenreeks naar gestreefd een zo breed mogelijk palet aan politieke voorkeuren aan bod te laten komen en meent geenszins dat de vijf voorkeuren uit deze serie een volledig beeld geven. Ook zijn de vijf voorkeuren geen stemadviezen.

Dit artikel is geschreven door Marco Derks
Lees hier de eerste en hier de tweede en derde aflevering van ‘Oud-katholieke stemmen’.